Учени съживиха червей, който е замразнал преди 46 000 години -

...
Учени съживиха червей, който е замразнал преди 46 000 години -
Коментари Харесай

Съживиха червей замръзнал преди 46 000 години

Учени съживиха червей , който е  замразнал преди 46 000 години - по времето, когато вълнестите мамути, саблезъбите тигри и гигантските лосове към момента са бродили по Земята, написа СиЕнЕн. 

Кръглият червей от незнаен до момента тип е оживял на 40 метра (131,2 фута) под повърхността в сибирската безконечна заледеност в латентно положение , известно като криптобиоза, съгласно Теймурас Курцхалия, почетен професор в Института Макс Планк по молекулярна клетъчна биология и генетика в Дрезден и един от учените, участващи в проучването.

Организмите в криптобиотично положение могат да устоят цялостната липса на вода или О2 и да устоят на високи температури, както и на заледяване или извънредно солени условия. Те остават в положение " сред гибелта и живота ", при което скоростта на метаболизма им понижава до неоткриваемо равнище, изясни Курцхалия.

" Човек може да спре живота си и по-късно да го стартира изначало. Това е значимо изобретение ", сподели той, добавяйки, че други организми, които преди този момент са били съживени от това положение, са оживели десетилетия, а не хилядолетия.

Преди пет години учени от Института по физикохимични и биологични проблеми на почвената просвета в Русия откриха два типа кръгли червеи във безконечната заледеност на Сибир .

Един от откривателите, Анастасия Шатилович, съживи два от червеите в института, като просто ги рехидратира с вода , преди да занесе към 100 червея в лаборатории в Германия за спомагателен разбор , транспортирайки ги в джоба си.

След размразяването на червеите учените са употребявали радиовъглероден разбор на растителния материал в тестът, с цел да открият, че отлаганията не са били размразявани от преди 45 839 до 47 769 години.

Но въпреки всичко те не знаеха дали червеят е прочут тип. В последна сметка генетичният разбор, осъществен от учени в Дрезден и Кьолн , сподели, че тези червеи принадлежат към нов тип , който откривателите нарекоха Panagrolaimus kolymaenis.

Изследователите също по този начин откриха, че P. kolymaenis споделя с C. elegans - различен организъм, постоянно употребен в научни проучвания - " молекулярен инструментариум ", който може да му разреши да оцелее при криптобиоза. И двата организма създават захар, наречена трехалоза, което евентуално им разрешава да устоят на заледяване и дехидратация.

" Да забележим, че същият биохимичен път се употребява във тип, който е на 200, 300 милиона години, това е в действителност поразително ", сподели Филип Шифър, началник на изследователска група от Института по зоология към Университета в Кьолн и един от участващите учени в проучването. " Това значи, че някои процеси в еволюцията са надълбоко непокътнати. "

И, добави Шифър, има и други потребни прозрения, които могат да бъдат събрани посредством проучване на тези организми.

" Като преглеждаме и проучваме тези животни, може би можем да осведомяваме консервационната биология или може би даже да развием старания за отбрана на други типове  или най-малко да научим какво да вършим, с цел да ги защитим в тези рискови условия, които имаме в този момент ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР